Dear Java,
the world is yours!

Nem is gondolnánk, milyen mértékben képezi részét a Java programnyelv az online vagy mobilon elérhető népszerű rendszerek felépítésének. Legyen szó kikapcsolódásról – Spotify, Minecraft  vagy üzleti kapcsolatokról – LinkedIn, esetleg karácsonyi ajándékvásárlásról – Amazon.com, a legtöbbjük megalkotásához és folyamatos fejlesztésükhöz is hozzájárul a Java. Sorozatunkban szeretnénk bemutatni kedvcsinálóként valódi példákon keresztül, a Java programnyelvben rejlő lehetőségeket. 

LinkedIn

A LinkedIN a világ legnagyobb üzleti közösségi hálózata 99%-ban Java nyelven fut. Jelenleg 500 millió felhasználóval rendelkezik és több mint 200 országban van jelen. – 2016-ban a Microsoft elképesztő összegért 26,2 milliárd dollárért vásárolta fel.

A LinkedIn a munkaerőt kereső HR-eseket és az álláskeresőket is segíti. Kiegészíti az állásportálok nyújtotta lehetőségeket, lépéselőnyt adva használóinak. Egy-egy jól felépített profil hozzájárulhat az ideális munkahely megtalálásához, vagy munkavállalóként, vállalkozásként meglévő üzleti kapcsolatink bővítéséhez és fenttartásához

Minecraft

Az ugyancsak Java nyelven írt minecraft hihetetlen sikersztorija Markus “Notch” Persson svéd programozóhoz kötődik. Az első változat olyan volt mint egy LEGO alapcsomag melynek blokkjaiból lehetett építkezni. A játék az évek során egyre összetettebb lett viszont a népszerű pixeles kép megmaradt. A játékmenet során a játékosok kapcsolatba lépnek a játék  világával különböző típusú blokkok lehelyezésével és széttörésével. Ebben a környezetben a játékosok kreatívan építhetnek építményeket, művészi alkotásokat többjátékos szervereken és egyjátékos világokban többféle játékmódban. 

A Minecraft jelenleg a 2. legnépszerűbb video játék a világon 122 millió eladott példányszámmal ( a Tetris után).

Spotify

A Spotify egy ingyenesen is használható, kereskedelmi zene-streamelő szolgáltatás, ami másolásvédelemmel ellátott tartalmakat tesz elérhetővé a nagyobb lemezkiadók közreműködésével.  A Spotify 2008 októberében vált elérhetővé a nagyközönség számára Svédországban, akkor még Spotify AB néven. 2017 júniusára több mint 140 millió havi aktív felhasználója volt és több mint 60 millió előfizetője.

Felépítését tekintve a backend döntő részben Java továbbiakban Python és C++ nyelven íródott. Natív kliens alapja C++ Windowson és Mac-en, Androidnál Java az iOS kliensnél pedig Objective-C.

A Spotify backend rendszerének működéséről részletes és érdekes leírást itt találtok.

Amazon.com

Az elektronikus kereskedelem vezető webáruháza az amazon nem mindig volt a világ legnagyobbika.

Az ötlet Jeff Bezosnak köszönhető, akit munkahelyén bízták meg a feladattal, hogy mérje fel az internekben rejlő lehetőségeket.  Az eredmények azt mutatták, hogy évi 2300%-kal növekszik a web ezért számtalan lehetőséget rejt magában. Saját garázsában alapította online könyvesboltként 1994-ben. A könyvértékesítés több szempontból is jó üzletnek tűnt Bezos számára. A piacot nem uralta egyetlen óriásvállalat sem. Kezdetben csak könyvértékesítéssel foglalkozott, majd később a technológiai fejlődés hatására termékpalettája kibővült. Egyre több szolgáltatást kínál a vállalat, hogy a vásárlást kényelmesebbé, egyszerűbbé, élvezetesebbé tegye a fogyasztó számára és természetesen mindezt alacsony árak mellett.

Az amazon számtalan platformmal rendelkezik többek között a felhő alapú számítástechnika több területén is jelentős piaci részesedése van. A fejlesztések program nyelve közül mindenhol a Java győzedelmeskedik.

Ha szeretnéd elsajátítani magad is Java nyelvet ismerd meg képzésünket. 

2017. 11. 03.