Milyen volt a Braining Hub Agilis Becslés tréninge?

2021. november 3-án került megrendezésre a Braining Hub Agile képzés-sorozatának Agilis becslés tréningje. A félnapos esemény képzésvezetője Novák István Agile coach, architekt volt, akivel már korábban is volt alkalmunk együtt dolgozni.

agile becslés

A tréning azoknak szólt, akik szerettek volna többet megtudni az agilis keretrendszereken (Scrum, Kanban) belül használt becslési technikákról, folyamatokról, arról, hogy egyáltalán hogyan működik a becslés egy-egy projekt kapcsán. Az első szakaszban mindenkinek volt lehetősége megismerkedni a többiekkel: minden résztvevő bemutatkozott, amely amellett, hogy segített személyesebbé tenni a légkört a nap során, lehetőséget szolgáltatott az előadónak is arra, hogy felmérje, a tematika mely részeibe érdemes belemélyedni, és melyek azok a pontok, amelyek nem igényelnek túlságosan bő kifejtést. Emellett képzéseink előtt mindig kiküldünk egy kérdőívet, hogy jobban fel tudjuk mérni, mire is van szüksége a hallgatóknak, illetve milyen tudással rendelkeznek már. A képzés jellegét tekintve többnyire gyakorlatokból állt: a résztvevőknek már volt agilis frameworkkel korábban kapcsolódásuk, illetve többen jelenleg is használják az agilis mindsetet a munkájuk során például akár Scrum Masterként is. Mivel kiscsoportos eseményről beszélünk, a tapasztalatok megosztása is könnyen működött, hiszen a kis létszám miatt mindenki kapott teret erre, illetve sikerült személyesebb légkört teremteni, amelyben mindenki szívesen kommunikált.

Sok hasznos tapasztalat, élmény került megosztásra a 4 óra során. Ez alatt a fél nap alatt szó esett magáról a becslésről: miről szól, mit érdemes tudni a story pontokról, hogyan érdemes egyáltalán nekiállni egy becslésnek. Előkerült a rövid- és hosszútávú becslés is, hiszen egyrészt fontos beszélni a komplexitásról, azaz az egyes feladatok egymáshoz való viszonyáról (rövidtávú), másrészt meg kell tudnunk mondani, mennyi erőforrásra van szükség, mennyi az átfutási idő és a várható költség is (hosszútávú). A 7 mentális kapcsoló is minden agile frameworkkel dolgozó szakember segítségére van, hiszen segít jobban megérteni a projekt és az érintettek kapcsolatát, illetve tudatosságra ösztönöz a minőséggel, a sikerrel és a csapattal kapcsolatban. Ahogy már az elején is említettük, gyakorlatias képzésről van szó: István a gamification segítségével egy olyan feladatot hozott a csapatnak, amivel játékosan mutatta be az agilis becslés lényegét, új kontextusba helyezve a folyamatot és oldva a hangulatot. Az animal estimation in story points megmutatja, hogy hogyan lehet egymáshoz viszonyítani az adatokat olyankor, amikor nem áll rendelkezésünkre kellő mennyiségű információ – a megoldás több módszer alkalmazásával is lehetséges, a lényeg azonban az, hogy a lehető legpontosabb becslést tudjuk adni a végére.

Az Agile Becslés tréning célja az volt, hogy részletesen bemutassa az agilis becslés lényegét, folyamatait, gyakorlati példát hozzon a különböző módszerek alkalmazására, illetve hogy olyan hasznos információkat kapjanak, amelyekkel a jövőben megkönnyíthetik a saját munkájukat például Scrum Masterként. Volt lehetőség tapasztalatcserére is, illetve megismerni a többi résztvevőt, habár csak kamerán keresztül. Előadónk, István úgy adaptálta a tréning anyagát, hogy az a lehető leginkább lefedje azt, amire a jelenlévők kíváncsiak voltak. A 4 óra végére láthattunk különböző stratégiákat, hallhattunk elméleteket, megismerhettük a mentális kapcsolókat és mi magunk is gyakorolhattunk játék formájában – a legfontosabb azonban az, hogy szem előtt tartsuk a JPÉ-metódust: azaz gondolkozzunk józan paraszti ésszel.

Legutóbbi bejegyzések

2021-12-08T15:04:34+02:00
Go to Top