Ne félj váltani!

A jelenlegi helyzet és annak gazdasági következményei hatására rengeteg dolog változott meg körülöttünk. A váratlan események felborították sokak napi rutinját, és mind kikerültünk a komforzónánkból, így nem véletlen, hogy egyre több emberben fogalmazódik meg a karrierváltás gondolata. A szintén gyorsan változó IT világában szerencsére minden nap újabb és újabb lehetőségek jelennek meg, így azoknak, akiknek van affinitása a terület iránt, most is érdemes belevágni a tanulásba.

Fontos a tudatosság

Egy munkahely- vagy iskolaváltás önmagában is elég nagy lépés. Egy karrierút újragondolásánál viszont a lehető legnagyobb önismeretre és sok mérlegelésre van szükségünk. Érdemes alaposan átgondolni korábbi élményeinket és tapasztalatainkat, mi az, amit szerettünk korábbi munkáink során, és mi az, ami nehézséget okozott. Más képességekkel kell rendelkeznie egy fejlesztőnek, mint egy product ownernek vagy szoftertesztelőnek. A megszerzett ismeretek persze sosem mennek kárba, de egy ilyen nagy váltásnál fontos, hogy a lehető legalaposabban átgondoljuk, mi mellett tesszük le a voksunkat.

Kérjük ki mások véleményét

Az a legszerencsésebb, ha beszélgetünk olyan emberekkel, akik már évek óta azzal foglalkoznak, amivel mi szeretnénk. Ők tudnak a leginkább hasznos tanácsokkal ellátni minket, ha nem tudunk dönteni abban, melyik technológiával kezdjük a tanulást. Szakmai cikkek, blogbejegyzések olvasgatása is ajánlott, ha szeretnénk biztosra menni. (Például: Fejlesztő leszek! – de valóban jó ötlet ez?)

Mindig ott a kockázat

A karrierváltás komoly döntés, amely rizikóval és lemondásokkal jár. Amennyiben anyagi és családi helyzetünk lehetővé teszi a tanulást, ne hagyjuk, hogy a kudarctól való félelem elvegye a kedvünket a karrierváltástól. Bár kényelmesebb a kitaposott úton haladni, ha nem ez az, amit igazán szeretnénk, valószínűleg sosem leszünk elégedettek. Tanulni sosem késő, sőt jót tesz, ha folyamatosan fejlődünk, képezzük magunkat – akár egy teljesen új területen.

Ne hagyjuk ki az első lépést

Ha már eldöntöttük, pontosan mit szeretnénk tanulni, kezdjük a leginkább hozzánk illő tanfolyammal. Fontos, hogy olyan képzést válasszunk, amely a tudásszintünkhöz igazodik és beilleszthető a mindennapjainkba. Nem jó, ha az első lépés kimarad, és az első órán egy olyan oktatáson találjuk magunkat, amely feltételezi az előismereteket, és nem az alapoktól indul.

Legutóbbi bejegyzések

2021-02-23T12:37:13+02:00
Go to Top