Békési Gergő – Self-learning
Interjú

1. Meséld el az első találkozásod a „számítógéppel”. Mikor és hogy jött ez az irány?

Első találkozás? Fogós kérdés. Édesanyám informatika tanár, így a család bizonyos tagjai szerint billentyűzettel a kezemben születtem.

Én azért ebben erősen kételkedek, de az biztos, hogy hamarabb tudtam gépelni, mint kézzel írni. Ennek köszönhetően nagyon fiatalon én lettem a család IT guruja. A programozási alapokat édesanyámtól tanultam, de az igazi áttörést az jelentette, amikor bekötötték a Kábelnetet Békésre. Onnantól kezdve nem kellett számolni a netezéssel töltött perceket, és belekóstoltam az internet végtelen információbázisába. Ettől kezdve tudtam, hogy az informatika végig fogja kísérni az életemet! 🙂

2. Miért nem tanultál soha programozni iskolarendszeren belül?

Bontsuk le egy picit az iskolarendszer fogalmát.

Általános iskolában egész egyszerűen azért nem tanultam, mert nem volt programozás-oktatás. Kivétel persze a Comenius Logo: a teknőssel lehetett rajzolgatni az informatika szakkör alatt.

Az első döntésem középiskola választásnál volt. Kézenfekvő lehetőség volt a békéscsabai Gépészeti és Számítástechnikai Szakközépiskola. Viszont végül mégis a békéscsabai KÖZGÉ mellett döntöttem, az erős angol képzés, a business ismeretek és a szép lányok miatt. 😀

Felsőoktatás választásnál már megfogalmazódott a kérdés:

Miért is tanuljak felsőoktatásban informatikát, mikor azt magamtól is meg tudom tanulni?

Így választottam a BGE (akkoriban BGF) Külkereskedelmi Karát, ahol marketing irányba indultam el, mert úgy gondoltam, azt sokkal nehezebb önképzéssel tanulni.

3. Közgazdászként végeztél. Miért dolgozol mégis az IT szektorban?

Amikor hosszabb ideje a közgazdasági, marketing iránnyal foglalkoztam, hamar éreztem, hogy hiányzik az informatika által biztosított szabadság, az IT alapú önmegvalósítás lehetősége. Amint viszont elkezdtem huzamosabb ideig kódolni, az ügyfelekkel való kapcsolattartás, a business vonal kezdett el hiányozni.

Részben emiatt a kettősség miatt indítottam el a saját vállalkozásomat.

4. Képzed magad jelenleg is valamilyen területen? Ha igen, hol?

Igen, amilyen sebességgel fejlődnek a mai technológiák, a piacképes tudáshoz nélkülözhetetlen a folyamatos tanulás, önképzés. Én jelenleg webfejlesztéssel és natív mobilapp fejlesztéssel foglalkozom. Szerencsére egyik szegmensnél se mondhatja az ember, hogy nincsenek újabb és újabb kihívások.

5. Mik a fejlesztéssel kapcsolatos jövőbeni terveid? Vannak kitűzött céljaid?

Konkrét fejlesztéssel már nem igazán, sokkal inkább a fejlesztők összehangolásával, a folyamat megtervezésével és megvalósításának végig követésével szeretnék foglalkozni. A Mito-s projectek erre nagyon jó lehetőséget adnak.

Emellett viszont van jelenleg is néhány ötletem, amit szeretnék megvalósítani. Vannak köztük mókásabb hobbiprojectek, de akad néhány komolyabb, weben és mobilplatformon átívelő B2B szolgáltatás is a tarsolyban.

6. Milyen tanácsokat adnál a meet upon résztvevő érdeklődőknek a témával kapcsolatban?

Tekintsetek úgy az informatikára, mint egy játékra! Legyetek kíváncsiak, legyetek kitartóak és ne féljetek új technológiákat kipróbálni! Ha bárki azt mondja nektek valamire, hogy az lehetetlen, mutassátok meg neki, hogy olyan az informatikában nem létezik!