Coding Bootcamp – Mítoszok és tévhitek

Ha ezt a blogot olvasod, akkor valószínű, hogy érdeklődsz, a programozás iránt vagy legalábbis szeretnél tájékozódni a lehetőségekről és lehet, hogy találkoztál már az alábbi felhívással:

„X hónap alatt bárkiből programozót faragunk!”

Ha a fenti állítást látod, akkor vagy egy elég erős marketing túlzással találkozol, vagy ha valóban ehhez hasonló irányok szerint működik az intézmény, akkor lehet érdemesebb tovább nézelődni. A coding bootcamp műfaja Magyarországon csupán 3-4 éve létezik, ezért is szokták újhullámos képzéseknek is nevezni.

Coding Bootcamp Story

Minden azzal kezdődött, hogy 2011-ben valaki feladott egy hirdetést a Hacker News-on, hogy szívesen megtanít egy kis csoportot programozni ingyen. Nem sokkal később 2013-ban az Egyesült Államokban elindult az első 5 hónapos ingyenes coding bootcamp  állásgaranciával mindazoknak, akik végig tudják csinálni. 2017 nyarára már 95 bejegyzett coding bootcamp működött az USA-ban, több ezer hallgatóval.

Mint minden, más nézőpontot igénylő újításnak, úgy a bootcampeknek is igen változatos a megítélésük itthon. Az alábbiakban összeszedtünk néhány tévhitet és mítoszt, hogy megismerjétek a mi nézőpontunkat és ezáltal segítsük a döntéseteket mellettünk vagy ellenünk. Vágjunk is bele!

IDŐ

„Kizárt, hogy valaki el tud sajátítani egy programnyelvet ennyi idő alatt. A bootcampek csak „szalagmunkásokat” képeznek milliókért.”

Ha valakinek megvannak a szükséges alap képességei (algoritmikus – logikai gondolkodásmód, angoltudás, rendszerszemlélet) és szeretne elindulni ezen az úton annak négy választási lehetősége van:

  • jelentkezik az egyetemre
  • elkezd egy okj-s képzést
  • elkezdi autodidakta módon online felszedni a tudást
  • jelentkezik egy bootcampbe

Mindegyik útnak megvannak az előnyei és hátrányai. De vegyünk most csak egy autodidakta vs. bootcamp megközelítést. Mi azt valljuk, hogy adott nyelven adott feladatokat begyakorolni, akár hetek alatt lehet, de nem ezt oktatjuk! A képzés alatt a SZEMLÉLETMÓD átadása zajlik, tehát oktatóink igyekeznek a vállalati oldalról hozott ismereteket és egyfajta problémamegoldási készletet átadni a hallgatóknak. Lehet, hogy autodidakta módon tökéletesen le tudsz kódolni egy adott programot, de annak az üzleti oldalát már kevésbé ismered, valamint a csapatdinamika is ismeretlen számodra. Ezért elsősorban nem végtelen mennyiségű kódgyártás zajlik, hanem egy adott probléma körbejárása és egy magasabb szintű megértése az „iparból” érkező oktatók tapasztalatai által.

A magyar oktatási minták átformálása zajlik, és szinte az összes bootcamp ezt képviseli: nem frontálisan oktatunk, hanem szeretnénk megtanítani, hogy milyen eszközök segítségével tudsz saját magadtól eljutni a megoldásig, ami sokkal nagyobb sikerélmény lesz és hosszú távon nagyobb lehetőséget ad az egyéni fejődésre.

Nálunk, aki a képzésen túl is, időt nem sajnálva tanul, annak sikerül 6 hónap alatt egy olyan szemléletet átadni, amivel el tud indulni ezen a pályán és ha elakad, akkor tudja milyen forrásokhoz érdemes nyúlni. Nemrég az egyik partnerünk arra a kérdésre, hogy miben jobbak a bootcamp képzésből érkezett hallgatók a felsőoktatásból érkezőkhöz képest a következőt válaszolta – aki végig tud eredményesen csinálni egy ilyen intenzív képzést, annak a motivációja és a céljai tisztán láthatóak tehát elkötelezett lesz, valamint betanulás során is előny lehet ez a fajta gyakorlati problémamegoldás. A felsőoktatás természetesen egy átfogóbb tudást biztosít, aminek mindig lesz létjogosultsága, de ők elsősorban a teszteken és interjúkon nyújtott teljesítményre kiváncsiak és nem a papírra.

BÁRKIBŐL?

Sajnos nem tudjuk azt állítani, hogy bárki alkalmas erre a pályára. Mint minden szakmában, itt is megvannak azok az alap skillek, amik hiányát nem tudja felülírni egyetlen képzés sem. Ez nem azt jelenti, hogy 80%-ban nem karrierváltók jelentkeznek hozzánk, hanem azt, hogy ők azok, akik egy ideje felismerték, akár középiskolában, akár más szakmát választva, hogy egyre több szabadidőt áldoznak hobbiként vagy a munkájuk részeként valamilyen programozási feladatra, mert élvezik és mostanra elhatározták magukat a karrierváltásra.

Akit kizárólag a jó kereseti lehetőség vonz, az sajnos bármelyik úton induljon el nem fog célba érni. Ideig óráig bármit meg lehet tanulni, de előbb utóbb egy kényszer válik belőle, ami hosszú távon nem jó.

MAGAS TANDÍJAK

„Az összes bootcamp képzés lehúzás milliókért!”

Itt kiemelném, hogy a Braining Hubnál kettős felelősségmegosztás van. A karrierváltó konstrukciónk kölcsönös bizalomra épül. Üzletileg akkor sikeres a képzési centrum, ha képes jó Jelölteket képezni és közvetíteni a piac számára, tehát mindkét fél érdeke a siker.  Mai napig nagyobb részben a leendő munkavállaló szponzorálja a hallgató képzésének költségeit utólag. Jelenleg a Junior Java 350 órás képzés után, ha elhelyezkedik a hallgató 830Ft + áfa / órára jön ki a tandíja. Ha nem helyezkedik el akkor ez az összeg még mindig 1285 Ft + áfa/óra.

Junior Java képzésünk üzleti modellje:

Bármilyen képzési formát is válasszatok a lényeg, hogy motiváltan, élvezettel tanuljatok és a siker nem maradhat el! 🙂

Korábbi bejegyzések:

Kati
marketing manager
katalin.giran@braininghub.com

2019-07-09T11:15:57+02:00
Go to Top