Csapatban könnyebb!

Az élet számos területén kell helyt állnunk csapatban. Mára sok sikeres magyar start up nőtte ki magát, de ezek nem egyéni sikerek, hanem a csapatmunka, az összetartás eredménye.

A jó csapat mindig egy meghatározott célért és vízióért küzd. A csapatban ideális esetben az egyéni célok összhangban állnak egy együttes céllal. Ezek a célok hosszútávra szólnak, és a jelenlegi határainkon túlmutatnak. Ilyen közös cél volt 2016-ban egy sikeres szoftverfejlesztő cég alapítóinak a BrainingHub Képzési Centrum létrehozása.

Laczkó Gábor és Gönczy Gábor az elsők között ismerte fel, a mára médiától hangos tényt, bajban van az IT szakember utánpótlás, a felsőoktatás nem képes követni a tempót, és elavult módszerek vannak a gyakorlatban. Az alap, amire később Kálmán László projektvezetővel építkeztek, az a vállalati megközelítés volt és az a rengeteg információ a humánerőforrás és toborzás terén, amit csak a korábban alapított szoftverfejlesztő cég adhatott igazán.

Megfogalmazódott a közös cél:

Létrehozni egy képzési centrumot, amely képes folyamatosan a legfrissebb technológiai tudást biztosítani mindazok számára, akik elévült tudásukat szeretnék felfrissíteni és újra sikereket elérni a munkaerőpiacon, valamint mindazoknak, akik a felsőoktatás helyett/mellett egy gyakorlatorientált képzéssel szeretnék karrierjüket megalapozni.

Ennek a megvalósításához kezdetben szükség van egy kis létszámú, de annál elkötelezettebb csapatra. A BrainingHub képzései munka és iskola mellett végezhetőek, ami azt jelenti, hogy a projektcsapat és oktatói csapat sem a szokványos 8:00 – 16:00-ig tartó munkaidőbeosztással dolgozik. Oktatóink mindegyike főállásban fejlesztőként vagy fejlesztői csapatok vezetőjeként tevékenykedik és ezen felül hetente esténként és hétvégén adja át tudását hallgatóinknak. Ez a megcáfolhatatlan bizonyíték az elköteleződésre egy közös cél érdekében.

Milyen módszertannal dolgozunk?
Kezdetben és most is együtt fejlődünk a csoportjainkkal. Hallgatóinknak és partnereinknek egyaránt meghatározó szerepe van a képzésfejlesztésben.  Mindezt agilis megközelítéssel tesszük, melyet számos szoftverfejlesztő cég használ sikeresen.  

Az agilitás lényege a mi esetünkben a változásokra való gyors reakció a partnerigények folyamatos követése.

Rugalmasság, dinamizmus, gyorsaság, hatékonyság, emberközpontúság.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy hallgatóinktól folyamatosan anonim visszajelzéseket gyűjtünk, a képzésről, a tematikáról, a körülményekről, mindenről, ami a képzés fejlődése érdekében áll.  Ha kell, csoportról csoportra alakítjuk a képzési modellt ott, ahol arra szükség van. Partneroldalról pedig egyenes út vezet a tematikánk harmadik részéhez, ahol szakmai igényeiket összegyűjtve mérlegeljük milyen tudás szükséges jelenleg egy-egy junior pozícióhoz.  Ez egy akkreditált intézménynél elképzelhetetlen lenne. Egyetlen tematikaváltoztatást hónapokba telne elismertetni és mire bekövetkezne, már lehet, hogy újabb módosításra lenne szükség.

Mint minden csapatban, itt is vannak időnként súrlódások, de mindenki tudatában van a célnak, ami kezdetben még csak két barát közös álma volt, de mára a mi álmunkká is vált.

Korábbi bejegyzések:

Kati
marketing manager
katalin.giran@braininghub.com

2019-07-09T08:37:46+02:00
Go to Top