Fejlesztőknél is keresettebb IT szakma?

2018 őszén megkeresett minket a Hewlett Packard Enterprise, hogy mi lenne, ha létrehoznánk egy közös rendszermérnöki képzést, mert a szakmai utánpótlás terén súlyos szakemberhiánnyal küzdenek. 2019 júniusában elindult az első adatközponti rendszermérnök képzésünk, ahol a hallgatók munka mellett, 6 hónap alatt sajátíthatják el a kezdő tudást több évizedes tapasztalattal rendelkező vállalati szakemberektől. 

Miért vágtunk bele elsőként itthon? Milyen célokat tűztünk ki magunk elé a projekt során? Laczkó Gáborral, a Braining Hub ügyvezetőjével beszélgettem.

Mikor és hogyan jött az ötlet, hogy junior programozók mellett rendszermérnököket is képezzetek?

Valós piaci igény hívta életre ezt a képzésünket is, ugyanis a Hewlett Packard Enterprise észlelte, hogy nincs elég szakember, aki rendelkezne a képzés alapjául szolgáló tudással, és ezáltal ők és a partnereik is folyamatosan humánerőforrás-hiányban vannak. Hogy ezt a hiányt mérsékeljék, megkerestek minket, és közös erőfeszítéssel létrehoztunk egy olyan képzést, amely reményeink szerint nagy segítséget fog jelenteni a szakma iránt érdeklődőknek és leendő munkaadóiknak egyaránt.

Miben más ez a képzés mint egy felsőfokú szakképzés?

Teljesen egyedi képzést hoztunk létre, mert ehhez hasonló tematika sem felsőfokú szakképzés keretein belül, sem egyéb formában nem érhető el. A képzés tematikájának megalkotása során az első lépés az volt, hogy a HPE szakemberei a piac konkrét igényei alapján meghatározták, hogy milyen tudással rendelkező pályakezdőkre lenne szüksége a partnercégeiknek. Ezt követően oktatóink – akik több évtizedes szakmai és oktatói tapasztalattal rendelkeznek – összeállították a pontos tematikát.

Talán az érzékelteti a legjobban, hogy mennyire egyedi ez a képzés, hogy olyanok is jelentkeztek, akik évek óta ebben a szakmában dolgoznak. Sikerült ugyanis egy olyan átfogó tematikát létrehoznunk, amely még azok számára is kínál érdekes pontokat, akik egyébként ezen a területen már otthonosan mozognak.

Mesélnél kicsit arról, hogy mi történik akkor, ha valaki a tanfolyamot követően szeretne a szakmában elhelyezkedni?

A tanfolyamot követő elhelyezkedéssel kapcsolatban elsőként vissza kell hogy kanyarodjak magához a képzéshez. Fontos ugyanis látni, hogy a tanmenet úgy lett kialakítva, hogy a lehető legjobban biztosítsa azt, hogy a hallgatók valóban megtanulják az anyagokat. Ennek érdekében kisebb tematikus blokkokra van osztva a képzés, és a blokkokon belül például kötelező házifeladatok segítik az anyag elsajátítását. A modulok végén pedig egy-egy zárótesztet írnak a hallgatók, és amennyiben valaki ezeket a „mini vizsgákat” nem teljesíti sikeresen, az sajnos nem folytathatja a képzést.
Ennek köszönhetően a sikeresen végzett hallgatók ténylegesen rendelkeznek azzal a tudással, amelyet a képzésen oktatunk nekik.
Mint minden pályakezdő esetében, rendszermérnökként is az első munkahelyre való bekerülés a legnehezebb, de mi e tekintetben is igyekszünk segíteni a hallgatóinknak, hiszen a végzettek számára állásinterjúkat szervezünk a partnereinknél.
Mi volt a legnagyobb kihívás a projekt során?
Talán azt emelném ki, hogy a programozással ellentétben az adatközponti rendszermérnök szakma a nagyközönség számára még szinte ismeretlen. Nagyon sokan vannak, akiket potenciálisan érdekelhetne ez a terület, és remek rendszermérnökké válhatnának, azonban nem is tudnak a lehetőségről. Ez komoly kihívás volt számunkra, hogy fel tudjuk hívni az ő figyelmüket a képzésre.
 
Terveztek újabb képzéseket is emellett?
Sok múlik majd azon, hogy a most futó, első csoporttal kapcsolatban milyen tapasztalataink lesznek, de alapvetően tervezünk még ilyen típusú képzést indítani a jövőben. Két dolog biztos. Egyrészt az, hogy ez az egy csoportnyi hallgató még nem fogja megoldani a piacon tapasztalható munkaerőhiányt, tehát az igény továbbra is nagyon nagy lesz a jó adatközponti rendszermérnökök iránt. Másrészt talán biztosan állíthatom azt is, hogy az általunk kínált képzésnél hatékonyabb módja jelenleg nincs annak, hogy valaki megszerezze azt a kezdő tudást, amely ahhoz szükséges, hogy ezen a pályán el tudjon helyezkedni.

Korábbi bejegyzések:

2019-12-03T12:38:25+02:00
Go to Top