Java vagy web? Merre is induljak?

Mire jó pontosan egy féléves Braining Hub képzés?

Ha már biztos vagy abban, hogy érdekel az informatika világa, és ebbe az irányba lépnél tovább, hamar elérkezel a következő vízválasztóhoz: rendben, de pontosan mit tanulj ahhoz, hogy biztos alapokat építhess? Egyáltalán, mi való neked? Képzésvezetőnk, Czirják Zoltán segít kicsit tisztábban látni!

A Braining Hub munka mellett is végezhető (erről kicsit később) képzései két területre koncentrálnak. A junior Java mellett junior webfejlesztő kurzusok is indulnak, ráadásul mindkét esetben van lehetőség alapozó képzés elvégzésére is. Ezek segítik a bejutást a junior képzésekre, de nem feltételei annak.

Oké, de Java vagy web, melyikre jelentkezzek?

Ha arra szeretnél gyors választ kapni, hogy a két képzés közül melyik való neked, akkor főleg azt érdemes átgondolnod, hogy inkább a szabályok embere vagy-e, vagy a kicsit kötetlenebb körülmények azok, amelyekben igazán elemedben érzed magad. És hogy miért fontos ez?

„A Java esetében rengeteg szabálynak kell megfelelni, ha azonban megtesszük ezt, és kvázi kipipáljuk az összes checkboxot, akkor kijelenthető, hogy a kód jó lesz – ha pedig nem az, akkor ott van a lista, amelyet ellenőriznünk kell, hogy rájöjjünk, hol a hiba. Ez a világ éppen ezért leginkább azoknak lesz komfortos, akik szeretik az ilyen jól átlátható, egyenes ösvényeket” – mondja Zoltán, hozzátéve: „Aki jól átlátja a káoszt, és fejben is össze tudja kapcsolni a lépéseket anélkül, hogy végigkövetné a kódot, és még élvezi is ezt a kicsit bizonytalanabb helyzetet – amelyben egy hiba esetén a megoldás is rengeteg helyen lehet – az a webes világban fogja igazán jól érezni magát.”

Hogy zajlik majd a képzés?

Arra mindenképp fel kell készülnöd, hogy a tanfolyam hat hónapja alatt nagyjából csak erre lesz időd a munka mellett. Ha tehát úgy érzed, hogy biztos nem tudsz lemondani heti három sörözésről és a barátokkal töltött időről, akkor ez a képzés valószínűleg nem neked való. Ha azonban nincs lehetőséged arra, hogy kiessen egy nappali képzésnyi idő az életedből (és a pénztárcádból), kellően elhivatott vagy, és rá tudod szánni az időt, akkor ezek a képzések megadhatják azt az alapot, amellyel valóban el tudsz majd helyezkedni juniorként.

Mindezeket viszont érdemes alaposan mérlegelni, mert Zoltán szerint gyakran előfordul, hogy a jelentkezéskor az emberek csak legyintenek erre, majd amikor melegszik a helyzet, akkor szembesülnek azzal, hogy a tanfolyam hat hónapjában valóban a képzés a főszereplő – és nem csak az iskolapadban, hanem a szabadidőben is!

Hogy állnak össze a csoportok?

Az osztályok általában két táborra oszlanak: lesznek olyanok, akik valamilyen műszaki vagy reál oldalról érkeznek, és olyanok is, akik teljesen más területen dolgozva döntenek a váltás mellett. Szóval lehet, hogy egy építőmérnök padtársa egy építőmunkás lesz. Ez azonban alig számít valamit, hiszen az előképzettség helyett sokkal többet nyom a latban az, hogy milyen típusú emberről van szó, a műszaki előképzettség pedig nem mindig jár együtt a műszaki beállítottsággal.

A képzés során egy új szemléletet kell elsajátítani, hihetetlenül gyors ütemben, egészséges alázattal. „Előfordult, hogy valaki vezetői pozícióból jött, és a soft skilljei nem voltak alkalmasak ahhoz, hogy junior fejlesztő legyen, mert nem fogadott el segítséget” – magyarázza Zoltán, hogy mit is ért alázat alatt.

És mi lesz a tanfolyam után?

Itt már jobban látható különbségek lehetnek, a Java ugyanis tipikusan nagyvállalati környezetben használt, míg webfejlesztőként akár kkv-nál is elhelyezkedhetnek a munkavállalók. Bár ez utóbbi kategóriában azért inkább a közepes szenioritás és tudásszint a jellemző, mivel nem minden cég tudja jól kihasználni a juniorokban rejlő lehetőségeket.

„Azt nem árt tudni, hogy kezdőként nagyjából egy, másfél évig nem lesz 100%-os a teljesítményed, így nem is érdemes ilyen elvárásokat megfogalmazni magaddal szemben. Azonban a megbízói oldalon is pontosan tisztában vannak ezzel, vagyis csak olyan helyen lehet junior pozíciót szerezni, ahol fel vannak készülve erre, és szívesen invesztálnak további időt és energiát a kezdő kollégákba” – mondta el Zoltán arról, hogy mire lehet számítani az első munkahelyen.

Korábbi bejegyzések:

2019-11-07T09:35:58+02:00
Go to Top