Merj változtatni!

Egyik kollégánkkal, Vigh Péterrel készítettünk interjút, aki 2018-ban a Braining Hub Full stack Webfejlesztő képzésén végzett, jelenleg pedig a Stylers csapatát erősíti. Az ő története jó példa arra, hogy változtatni mindig érdemes. 

Mennyire állt közel hozzád az IT világa gyerekkorodban?

Tíz éves korom környékén találkoztam a programozással (QBasic, Turbo Pascal). Lenyűgözött, hogy unokabátyám ilyet tud, ezért megkértem, hogy tanítson meg rá. Később elkezdtek érdekelni a weblapok, így otthon elkezdtem boncolgatni HTML oldalakat. Amikor idegen nyelvet kellett választanom, azért döntöttem az angol mellett, mert az a “számítógép nyelve”. 

Később ezt is tanultad?

Igen, már késői általános iskolás éveim alatt részt vettem különböző informatikai versenyeken, bár ezek még inkább a felhasználói ismereteket mérték. A gimnáziumban informatika tagozatra jártam. Itt volt egy nagyon jó tanárom, aki Turbo Pascalban adott nekünk feladatokat, így volt sikerélményem, mert már korábban foglalkoztam vele. Szerencsésnek éreztem magam, hogy programozást is tanultunk, nem csak Office-t vagy Windows-t. 

Ezekben az években továbbra is foglalkoztam hobbiból HTML-lel, CSS-sel, JavaScript-tel, és szerettem volna dinamikussá tenni a folyamatot azáltal, hogy a gép teszi meg helyettem, ezért kezdtem el megismerkedni a PHP-val. 

A középiskola elvégzése nem tudtam, hogy pontosan mivel szeretnék foglalkozni, csak azt, hogy informatikával, ezért maradtam egy emelt szintű  informatikai rendszergazda OKJ erejéig. Ezalatt az idő alatt részt vettem az OSZTV-n, országos szinten 25., megyei szinten első lettem. Hasznos volt elvégezni ezt a képzést, mert ezáltal nagyobb rálátásom lett egy olyan területre, amely érdekelt, de nem értettem hozzá.

Megpróbáltál ezzel a végzettséggel elhelyezkedni?

Igen, 2010-ben befejeztem a sulit, és magabiztosan kezdtem munkát keresni. Ekkor jöttek az első csalódások, legtöbb helyről vissza sem jeleztek. Ekkor arra még nem is gondoltam, hogy elhagyjam a megyét, helyben és más városokban próbáltam állást szerezni, először csak Békéscsabán és környékén. Két évig elhúzódott ez az időszak, ezalatt egyetemre is jelentkeztem, ami végül nem sikerült, mert nem volt anyagi hátterem költségtérítésesre, ezért csak az állami játszott, amiről lecsúsztam kb. 10 pont híján. Végül engedtem a nyomásnak, és a munkaügyi központ hatására rábólintottam az átképzésemre, mert mindenhol azt tapasztaltam, hogy ezzel a végzettséggel nincs esélyem a környéken. Gépi forgácsolónak tanultam, majd munkába álltam ezen a területen. Később átmentem gyártósori mérősnek, majd gyártásközi ellenőrnek egy üveggyárba. Közben egyre többször úgy éreztem, hogy zsákutcába ért az életem, és elkezdtem gondolkodni azon, hova tovább, mit is szerettem csinálni gyerekkoromban. A gyári munkát már nem akartam folytatni, elhatároztam magam, hogy tanulok és felhozom a tudásom piaci szintre. 

braining_hub_full_stack

Merre indultál el? 

Elkezdtem neten nézegetni a lehetőségeket, egy online tanulófelület tetszett meg. Azért ezt választottam, mert nem volt szükségem mentorálásra technikai szempontból, mint később kiderült soft oldalról volt. Mellette a freeCodeCampet is megismertem, az ő felületükön gyakoroltam, itt megszereztem a Frontend certificate-et. Jól haladtam az önálló tanulással, később lehetőséget kaptam egy mentorált csomagra. Időközben eltelt egy év az akkori munkahelyemen, és elhatároztam magam, hogy váltani fogok ha törik, ha szakad. Majdnem össze is jött egy gyakornoki állás Szegeden, amelyből sajnos nem lett semmi, de ennek ellenére sem adtam fel. Később egy meditációs tábor és magánéleti fejlemények hatására mégis Budapesten szerettem volna elhelyezkedni. 

Miért ezt a képzést választottad? Milyen élmény volt ez a pár hónap?

Ezt az ajánlatot találtam a legkedvezőbbnek, és akkor már tudtam, hogy nem a sitebuilder az én pályám, hanem a full stack. Szerettem volna a piaci igényeknek megfelelni és több dologhoz érteni, és mindenképpen rendszerezni és kiegészíteni szerettem volna a már meglévő tudásomat. Fontos szempont volt, hogy a képzés segítse az elhelyezkedésünket, így nem éreztem azt, hogy utána megint teljesen magamra maradnék az álláskereséssel. 

Emlékszem, hogy nagyon tetszett a képzés. Az akkori Stylers-Braining Hub irodában zajlott az oktatás, így a családias légkör adott volt, ez segített a váltásban. Balázs nagyon jó oktató, igyekezett minket önállóságra, de egyben csapatmunkára is nevelni, hagyta, hogy beleszaladjunk a problémákba, hogy aztán mutathasson rá megoldást. Örültem, amikor megkértek, hogy maradjak a Stylersnél, a kezdésnél rögtön egy új projektre kerültem, ezt egyszerre éreztem mély víznek és izgalmasnak. Nagyon támogató volt a közösség, az elején volt, hogy megijedtem, hogy akkor hogyan is kezdjek neki, leblokkoltam, de elkezdtem gondolkodni és Google-zni, és megdicsértek. Most lesz két éve, hogy a Stylersnél vagyok, közben változtak a projektek, és sokat tanultam. 

Milyen döntésnek érzed utólag a váltást?

Nem bántam meg, hogy belevágtam. Jó egy növekvő cég részének lenni, és tulajdonképpen együtt fejlődni vele. Nagy szakmai rálátást kaptam, kapok sok területre, és ez a legfőbb motivációm. Ezáltal nem multis sitebuilder leszek, aki csak egy kis szeletét kapja meg ennek a szakmának, hanem széles spektrumon fejleszthetem magam és mozoghatok, így nem égek ki. 

Úgy érzed, te is szívesen részt vennél egy ehhez hasonló képzésen?
Válj junior webfejlesztővé 3+6 hónap alatt!

3 hónapos elméleti képzés a legjobbaktól

6 hónapos szakmai gyakorlat ösztöndíjjal

Karrierlehetőségek a Stylers Groupnál és partnereinél

Képzés indulása: 2020. április 14.

Több infó: https://braininghub.hu/junior-programozo-kepzes/

Korábbi bejegyzések:

2020-06-17T19:09:59+02:00
Go to Top