Milyen nálunk az online oktatás?

Lassan két hete mi is átálltunk az online platformokon keresztüli oktatásra, illetve nem is olyan sokára lesznek képzéseink, amelyek már eleve így indulnak majd el. 2020. április 14-én kezdődő (jelentkezési határidő: 2020. március 31.)  Junior Full stack Webfejlesztő képzésünk is az utóbbiak egyike, ezért képzésvezetőnket, Kovács Balázst arról kérdeztük, oktatóként hogyan tekint a kialakult helyzetre.

Mi volt az első reakciód, amikor megtudtad, online lesz a képzés?

Első körben kihívásnak fogtam fel, de persze tudom, hogy lesz még belőle nehézség. Igyekszünk minél interaktívabbá tenni a képzéseinket, és a soft skillek fejlesztése is mindig nagyon fontos eleme az oktatásnak – ezeket nyilván sokkal nehezebb online platformon megoldani.

Van tapasztalatod online oktatásban?

Előfordult már, hogy nemzetközi csapatot kellett online platformon keresztül Angularra oktatnom, úgyhogy nem lesz azért teljesen új ez a terület.

Mit tanácsolnál a hallgatóinknak?

Mindenképpen azt tudom ajánlani nekik, hogy legyenek bátrak, és kérdezzenek nyugodtan, mert egy oktatónak mindig nehézség, hogy sokkal kevesebb visszajelzést kap a hallgatóktól egy online platformon keresztül, főleg ha webkamerák sincsenek bekapcsolva.

Egyrészt nem jó, ha az ember csak beszél a webkamerának és a mikrofonnak, és sokszor perceken, félórákon, órákon keresztül nem kap visszajelzést arról, hogy a másik oldalon van-e egyáltalán valaki, vagy csak az üres szobának ad elő. Másrészt, mivel az oktató és a hallgatók között ilyen esetben nincs semmiféle metakommunikáció, sokszor nehéz érzékelni, hogy megfelelő-e az oktatás tempója, unatkoznak-e a diákok, esetleg lemaradt-e valaki.

Tehát érdemes összeszedni a bátorságot és kérdezni, visszajelzést adni – ez az oktatásnak is nagyon jót tud tenni. Szokás mondani, hogy “jobb a buta valami, mint az okos semmi” – úgyhogy tényleg érdemes minél többször feltenni a kérdéseinket. Ez volt most az első, a járvány miatt online platformra terelt workshopnak is a tanulsága. Ott a csoportnak körülbelül a fele-harmada volt az, aki aktívan vett részt és hozzászólt az elhangzottakhoz.

A Junior Full stack Webfejlesztő képzés egy erősen gyakorlatorientált kurzus. Esetleg tudnál arról mesélni, hogyan szeretnéd ezt a tulajdonságát az online képzésnél is megtartani?

Sokat dolgozom-gondolkodom azon, milyen módszerekkel tudnám majd még jobban bevonni a hallgatókat.  Ehhez egyébként már elkezdtük kitalálni és kidolgozni azokat a plusz technológiákat, amelyekkel a videókonferencián túl még interaktívabbá tudjuk tenni az oktatást. Szerencsére a korábbi, élőben zajlott képzés tanulságaiból sok mindent át lehet hozni az új, online képzésbe is.

Például, amikor élőben zajlik a képzés, az is úgy szokott működni, hogy az egész csoport egyetlenegy számítógépet kap a közös munkára, egyetlen gép képe van kivetítve a projektoron, és egyetlen billentyűzet plusz egér áll rendelkezésre. Így gyakorlatilag egyszerre mindig csak egy ember gépel, a többiek pedig köré ülnek, és együtt megy az ötletelés. Ennek az online megfelelőjére már vannak eszközök, tehát vannak olyan szoftverek, amelyekkel egyetlen kódszerkesztő ablakot egyszerre többen tudnak kezelni. Tehát minden egyes csapattagnak a kurzorja megjelenik és ott villog valahol a kódban, illetve mindenki látja, hogy a másik mit szerkeszt, és ő maga is bele tud szerkeszteni. Ez páros és Mob programozáshoz már nagyon bevált nekünk a Stylersnél, hiszen ott is sokan dolgoztunk már a vírus előtt is home office-ban. Most azt tervezzük, hogy ezt a technológiát fogjuk az oktatás során is használni, és úgy néz ki, hogy erre a célra is tökéletes.

Legutóbbi bejegyzések

2021-02-23T12:40:34+02:00
Go to Top